Impressie afbeelding

zaterdag 7 maart 2020

09:00 Registratie en 60 minuten markt

10:00 Plenaire opening

Kèren Zaccai (voorzitter De Jonge Specialist) en Suzanne Booij (voorzitter LAD) openen het congres en vertellen over hun periode net na de geneeskundeopleiding.
Vervolgens gaan we in op de vraag hoe je in opleiding komt volgens 'de kenners'. Wat zijn do's en don'ts?

10:35 Workshopronde 1

Pasfoto Robert van den Broek
Robert van den Broek aios interne geneeskunde en docent (Academie voor Medisch Specialisten)
Robert van den Broek  

10:35 Beleid en bestuur

“Weet jij wat voor arts je wilt worden?”
“Weet jij hoe je iets kunt veranderen op je afdeling?”


Tijdens deze workshop gaan we dieper in op beleid en bestuur. Als arts sta je middenin de samenleving en heb je verschillende rollen. Je rol als medicus zit vaak wel goed. Daar heb je immers jaren voor gestudeerd. Maar er gebeurt nog veel meer. Denk maar eens aan leidinggeven, onderhandelen en samenwerken. Of aan het bedenken van een strategische visie en dit vertalen naar acties op de werkvloer. Samen gaan we aan de slag. Einddoel: jij weet iets over beleid en bestuur en je kunt inschatten wat jij hiermee wilt in jouw carrière.
Pasfoto Jelle Zwaag
Jelle Zwaag aios interne geneeskunde (Radboudumc) Nicolien van Vliet arts-onderzoeker (Promovendi Netwerk Nederland)
Jelle Zwaag Nicolien van Vliet  

10:35 De zin en onzin van promoveren

Doctor Dokter?! De meningen over promoverende medici lopen uiteen tussen “essentieel voor je ontwikkeling” en “ouderwetse en oneerlijke manier van selectie voor een vervolgopleiding”. Maar wat is nou waar? Nicolien en Jelle willen je in deze interactieve workshop kennis laten maken met de zin en onzin van een promotietraject. Welke vooroordelen zijn echt onzin? Wat doet een promovendus eigenlijk de hele dag? Wat zijn de voorwaarden om te promoveren? Wat draagt het bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Welke vaardigheden doe je op met een PhD traject?

Naast een klein aantal feiten en cijfers willen we vooral onze ervaringen en inzichten met jullie delen. Uiteraard worden jullie ook zelf aan het werk gezet! Na de workshop heb je een realistischer beeld van wat het betekent om te promoveren. We gaan je helpen met de vraag: wil ik ooit 'iets met onderzoek' doen?
Pasfoto Laurens Baas
Laurens Baas Bedrijfskundige, coach en mediator
Laurens Baas  

10:35 Dokter zijn doe je samen

De opleiding tot arts is een opleiding in een hoogwaardig professioneel ambacht. Die opleiding focust jou gedurende 10 tot 12 jaar op medische kennis en vakinhoudelijke vaardigheden. Zo ging het lang geleden en zo gaat het nog steeds. Maar door de ontwikkeling van de medische praktijk en de medische technologie kun je als dokter in je eentje nog amper iets betekenen voor de patiënt. Daar heb je vrijwel altijd anderen voor nodig, met wie je meer of minder intensief moet samenwerken om de juiste zorg te verlenen. Juist in die samenwerking liggen risico’s besloten voor de kwaliteit en patiëntveiligheid van de zorg. Als dokter ben je naar de patiënt verantwoordelijk voor de regie in die samenwerking.

De workshop ‘Dokter zijn doe je niet alleen’ reikt je instrumenten aan om vitaal, verbonden en veilig samen te werken. Daarmee kun je zelf in belangrijke mate regie nemen in dit belangrijke aspect van het dokter zijn. Want dokter zijn doe je samen.
Thema’s die in de workshop aan de orde komen zijn:
 • mentale vitaliteit
 • verbindend communiceren
 • het creëren van verbinding in een team
 • onderhandelen
 • conflicthantering. 
Pasfoto Ramon van den Berg
Ramon van den Berg Senior adviseur opleiding (Federatie Medisch Specialisten)
Ramon van den Berg  

10:35 Hoe krijg ik die opleidingsplek?

Hoe kom je straks in opleiding en welke afwegingen laat je meespelen in wat voor jou hét specialisme is waarvoor je wilt kiezen? In deze workshop geeft Ramon van den Berg van de Federatie Medisch Specialisten je tips.
Pasfoto Moniek de Boer
Moniek de Boer Gynaecoloog, coach en trainer (Lemniscaap) Angelique van Dam Huisarts n.p., coach en supervisor/intervisor (Lemniscaap)
Moniek de Boer Angelique van Dam  

10:35 Medisch leiderschap

Hoe navigeer je als arts in onzekere situaties?
Medisch Leiderschap geeft iedere arts handvatten om met plezier te werken. En ook als a(n)ios gevoel van autonomie te ervaren. Medisch Leiderschap is dus niet alleen voorbehouden aan mensen in leidinggevende posities. Het begint met persoonlijk leiderschap: leidinggeven aan de moeilijkste persoon op aarde = jezelf! 

Deze workshop geeft je houvast in onzekere situaties: wanneer jij als (basis)arts beter weet wat er voor jou belangrijk is, kan je bewustere keuzes maken. We gaan samen aan de slag om je kernwaarden te vinden. Je gaat ervaren wat dit betekent en hoe je dat de volgende dag kunt gebruiken.
Workshops van Lemniscaap zijn altijd interactief en gebruiken moderne leertechnieken. Dit betekent ervaringsleren, waarbij ook andere bronnen van intelligentie worden benut, zoals humor, intuïtie en creativiteit.
Pasfoto Frederieke van Velzen
Frederieke van Velzen Online specialist (VvAA) Marthe Groenveld Studentadviseur (VvAA)
Frederieke van Velzen Marthe Groenveld  

10:35 Online profileren op LinkedIn

Dit is de tijd om je netwerk via LinkedIn te onderhouden en uit te breiden. Waarom? In de workshop ‘Online profileren op LinkedIn’ ervaar je in vogelvlucht wat LinkedIn jou tijdens de start van je carrière kan opleveren: nuttige kennis, positieve relaties en interessante wendingen. Wil je weten hoe je in kleine stappen je zichtbaarheid vergroot? Marthe Groenveld en Frederieke van Velzen, social media-experts van VvAA, vertellen je er meer over.
 
Pasfoto Monique Eland
Monique Eland (BKV Groep)
Monique Eland  

10:35 Sollicitatiecommissie gevraagd: neem plaats op de jurystoel

Wil jij eens aan de andere kant van de tafel zitten en zelf als jurylid tijdens een sollicitatieprocedure plaatsnemen? 
Dat kan tijdens de training van BKV! Hier nemen onze trainers je mee in de valkuilen en kansen die je op jouw carrièrepad gaat tegenkomen.

Kijk mee in het leven van een solliciterende basisarts. Hoe bereid je je voor op je sollicitatie? Hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt in de stapel? 
Je hebt maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Welke eerste indruk kies jij?
Pasfoto Eva Pantelakis
Eva Pantelakis Trainer/coach (Zoooeva)
Eva Pantelakis  

10:35 Sprankelend spreken

Als je jezelf presenteert, spreek je 3 talen tegelijkertijd. De taal van woorden, klanken en lichaamstaal. 
In deze interactieve workshop geeft presentatietrainer Eva Pantelakis je inzicht & praktische tips hoe je meer impact kan hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal. Toepasbaar in al je presentaties, (sollicitatie) gesprekken en zelfs op feestjes! 

Na deze workshop ...
 • Ken je oefeningen om meer impact te hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal
;
 • Ken je oefeningen om effectief om te gaan met momenten van nervositeit en spanning;
 • Maak je meer bewust keuzes in wat je zegt, in welke volgorde je het zegt en durf je meer zichtbaar te worden als mens & als professional.
Pasfoto Laura van Iersel
Laura van Iersel Anios kindergeneeskunde (WKZ (UMCU)) Eva Hesius aios interne geneeskunde (JNIV) Hanneke de Kruijff Juridisch medewerker (Federatie Medisch Specialisten)
Laura van Iersel Eva Hesius Hanneke de Kruijff  

10:35 Werken als anios

Tijdens deze workshop zullen we stilstaan bij de leuke maar ook spannende tijd als anios. Wat zijn de voor- en nadelen van het werken als anios? Hoe kies je waar je wilt solliciteren? Wat komt er kijken bij deze eerste baan en wat zijn wat ons betreft de gouden tips? Tijdens deze workshop is er voldoende ruimte voor het bespreken van jullie vragen/twijfels en zullen we onze persoonlijke ervaringen met jullie delen.
 
Pasfoto Charlotte Boateng
Charlotte Boateng Aios psychiatrie (De Jonge Specialist) Romée Casteleijn Coassistent (De Geneeskundestudent)
Charlotte Boateng Romée Casteleijn  

10:35 Workshop aanspreekgedrag en artsencultuur

De Jonge Specialist en De Geneeskundestudent nemen de aanwezigen in deze workshop mee in de visie van de aanstormende generatie dokters over aanspreekgedrag. Beide organisaties houden zich bezig met het verbeteren van de cultuur op de werkvloer. Wat is nodig voor een veilig leerklimaat? Hoe dragen we zorg voor elkaar als collega’s? In deze interactieve workshop wordt ingegaan op de uitdagingen en mogelijkheden van het creëren van een optimale aanspreekcultuur en word je aan het denken gezet hoe jij hier mee aan de slag kunt.

10:35 Ik volg deze ronde geen workshop

11:50 Lunch

12:50 Workshopronde 2

Pasfoto Robert van den Broek
Robert van den Broek aios interne geneeskunde en docent (Academie voor Medisch Specialisten)
Robert van den Broek  

12:50 Beleid en bestuur

“Weet jij wat voor arts je wilt worden?”
“Weet jij hoe je iets kunt veranderen op je afdeling?”


Tijdens deze workshop gaan we dieper in op beleid en bestuur. Als arts sta je middenin de samenleving en heb je verschillende rollen. Je rol als medicus zit vaak wel goed. Daar heb je immers jaren voor gestudeerd. Maar er gebeurt nog veel meer. Denk maar eens aan leidinggeven, onderhandelen en samenwerken. Of aan het bedenken van een strategische visie en dit vertalen naar acties op de werkvloer. Samen gaan we aan de slag. Einddoel: jij weet iets over beleid en bestuur en je kunt inschatten wat jij hiermee wilt in jouw carrière.
Kees Hein Woldendorp Revalidatiearts (Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek en Dans)
Kees Hein Woldendorp  

12:50 Buiten de gebaande paden: basisarts in de dans- en muziekgeneeskunde

Je bent gepassioneerd arts en doet misschien iets zelf met dans of muziek. Zo'n 10-15% van alle artsen heeft deze combinatie. Het ligt dan voor de hand om je beroep met je passie te combineren, en geblesseerde dansers of musici te willen helpen. Ook kan het zijn dat je het type problematiek of de podiumkunstenaar – die op het scherpst van de snede moet presteren – interessant vindt. Net als in de sportgeneeskunde is de materie absoluut nooit saai. Werkelijk elk vakgebied binnen de geneeskunde kent specifieke problematiek die samenhangt met dans of muziek; huisarts, neuroloog, chirurg, internist, revalidatiearts, dermatoloog, sportarts, KNO-arts of psychiater.
De muziek- en dansgeneeskunde heeft alle kenmerken van een jong vakgebied. Het komt aan op de individuele details en de mening van de expert is hierbij cruciaal. Kennis opdoen zal dus moeten plaatsvinden via intensieve individuele begeleiding ('meester-gezel'). Er zijn in Nederland een paar centra waar het mogelijk is om mee te lopen en ervaring op te doen. Daarnaast moet er nog veel onderzoek gebeuren. Dat is extra interessant omdat er nog veel te ontdekken valt. Ook blijkt dat deze inzichten prima zijn toe te passen in de behandeling van niet-podiumkunstenaars. Onderzoek kan plaatsvinden in de vorm van promotieonderzoek of als onderdeel van de opleiding tot basisarts of de vervolgopleiding. In Nederland is inmiddels een aantal medici gepromoveerd op een onderwerp binnen de muziek- en dansgeneeskunde. Interesse? Tijdens deze workshop hoor je meer over de mogelijkheden.
 
Pasfoto Jelle Zwaag
Jelle Zwaag aios interne geneeskunde (Radboudumc) Nicolien van Vliet arts-onderzoeker (Promovendi Netwerk Nederland)
Jelle Zwaag Nicolien van Vliet  

12:50 De zin en onzin van promoveren

Doctor Dokter?! De meningen over promoverende medici lopen uiteen tussen “essentieel voor je ontwikkeling” en “ouderwetse en oneerlijke manier van selectie voor een vervolgopleiding”. Maar wat is nou waar? Nicolien en Jelle willen je in deze interactieve workshop kennis laten maken met de zin en onzin van een promotietraject. Welke vooroordelen zijn echt onzin? Wat doet een promovendus eigenlijk de hele dag? Wat zijn de voorwaarden om te promoveren? Wat draagt het bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Welke vaardigheden doe je op met een PhD traject?

Naast een klein aantal feiten en cijfers willen we vooral onze ervaringen en inzichten met jullie delen. Uiteraard worden jullie ook zelf aan het werk gezet! Na de workshop heb je een realistischer beeld van wat het betekent om te promoveren. We gaan je helpen met de vraag: wil ik ooit 'iets met onderzoek' doen?
Pasfoto Moniek de Boer
Moniek de Boer Gynaecoloog, coach en trainer (Lemniscaap) Angelique van Dam Huisarts n.p., coach en supervisor/intervisor (Lemniscaap)
Moniek de Boer Angelique van Dam  

12:50 Medisch leiderschap

Hoe navigeer je als arts in onzekere situaties?
Medisch Leiderschap geeft iedere arts handvatten om met plezier te werken. En ook als a(n)ios gevoel van autonomie te ervaren. Medisch Leiderschap is dus niet alleen voorbehouden aan mensen in leidinggevende posities. Het begint met persoonlijk leiderschap: leidinggeven aan de moeilijkste persoon op aarde = jezelf! 

Deze workshop geeft je houvast in onzekere situaties: wanneer jij als (basis)arts beter weet wat er voor jou belangrijk is, kan je bewustere keuzes maken. We gaan samen aan de slag om je kernwaarden te vinden. Je gaat ervaren wat dit betekent en hoe je dat de volgende dag kunt gebruiken.
Workshops van Lemniscaap zijn altijd interactief en gebruiken moderne leertechnieken. Dit betekent ervaringsleren, waarbij ook andere bronnen van intelligentie worden benut, zoals humor, intuïtie en creativiteit.
Pasfoto Rob Koster
Rob Koster Onderhandelaar arbeidsvoorwaarden (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD))
Rob Koster  

12:50 Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden: hoe werkt dat?

Wat zijn verantwoorde arbeidstijden? Wat is gezond roosteren? En hoe zit het straks met je salarisperspectief? Daarmee houdt de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) zich dagelijks bezig. De LAD behartigt de belangen van zo’n 35.000 (aankomende) artsen die in loondienst werken.
Namens al die artsen en zorgprofessionals onderhandelt de LAD met andere werknemers- en werkgeversorganisaties over goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Hoe gaat dat in z'n werk, welke arbeidsvoorwaarden gelden voor jou als je als basisarts aan de slag gaat en waar heb je precies recht op? Waar moet je zelf eigenlijk op letten als je je eerst arbeidscontract aangaat? En kun je daarover onderhandelen? Tijdens deze workshop vertelt LAD-onderhandelaar Rob Koster je hoe onderhandelen in z'n werk gaat én hoe jij zelf slim kan onderhandelen.
Pasfoto Monique Eland
Monique Eland (BKV Groep) Eveline van den Bos Senior Consultant Healthcare (BKV)
Monique Eland Eveline van den Bos  

12:50 Sollicitatiecommissie gevraagd: neem plaats op de jurystoel

Wil jij eens aan de andere kant van de tafel zitten en zelf als jurylid tijdens een sollicitatieprocedure plaatsnemen? 
Dat kan tijdens de training van BKV! Hier nemen onze trainers je mee in de valkuilen en kansen die je op jouw carrièrepad gaat tegenkomen.

Kijk mee in het leven van een solliciterende basisarts. Hoe bereid je je voor op je sollicitatie? Hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt in de stapel? 
Je hebt maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Welke eerste indruk kies jij? 
 
Pasfoto Eva Pantelakis
Eva Pantelakis Trainer/coach (Zoooeva)
Eva Pantelakis  

12:50 Sprankelend spreken

Als je jezelf presenteert, spreek je 3 talen tegelijkertijd. De taal van woorden, klanken en lichaamstaal. 
In deze interactieve workshop geeft presentatietrainer Eva Pantelakis je inzicht & praktische tips hoe je meer impact kan hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal. Toepasbaar in al je presentaties, (sollicitatie) gesprekken en zelfs op feestjes! 

Na deze workshop ...
 • Ken je oefeningen om meer impact te hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal
;
 • Ken je oefeningen om effectief om te gaan met momenten van nervositeit en spanning;
 • Maak je meer bewust keuzes in wat je zegt, in welke volgorde je het zegt en durf je meer zichtbaar te worden als mens & als professional.
Pasfoto Martine Timmermans
Martine Timmermans Trainer/coach (Take Charge)
Martine Timmermans  

12:50 Tijd voor reflectie en bezinning

De tijd van basisarts tot specialist is er een die zich vooral kenmerkt door woorden als intensief, veel, presteren en doorgaan.

Maar nu en dan een rustmoment pakken in je drukke bestaan is goed, en voor de meesten zelfs noodzakelijk. Even stilstaan en omkijken naar belangrijke gebeurtenissen, voorvallen, tegenslagen en mijlpalen. Je krijgt zo een beter inzicht in jezelf en de koers die je vaart. Hoe gaat het met je? Hoe was jouw afgelopen jaar? Wat ging goed? En waar heb je dingen laten liggen? Welke keuzes heb je gemaakt? En welke kansen heb je wel of niet benut?

Neem in deze workshop de tijd voor een start tot reflectie. Je maakt een start met terugblikken en krijgt tegelijkertijd een hoop aanreikingen om dit in de toekomst op een toegankelijke manier te blijven doen.
Het zal je goed doen. Je sluit een periode af en maakt ruimte om weer vooruit te gaan. Dit doe je door bewustere keuzes te maken, kansen te creëren en bij jezelf te blijven op een manier die bij jou past.
Pasfoto Ina Giesen
Ina Giesen Trainer/coach (Acts and Facts)
Ina Giesen  

12:50 Timemanagement (hoe houd je alle ballen in de lucht)

Hoe blijf je baas over je eigen kostbare tijd? In deze workshop over timemanagement leer je de belangrijkste tijdsverspillers in je werk kennen. Met deze kennis kan je je tijd beter plannen, je prioriteiten beter stellen en keuzes maken. Je krijgt allerlei praktische tips en adviezen om je tijd beter te sturen en te zorgen voor balans tussen patiëntenzorg en persoonlijke ontwikkeling.
 • Wat zijn tijdverspillers in je werk
 • Balans patiëntenzorg en persoonlijke ontwikkeling
 • Prioriteiten stellen. Tijd vrijmaken is keuzes maken
Pasfoto Laura van Iersel
Laura van Iersel Anios kindergeneeskunde (WKZ (UMCU)) Eva Hesius aios interne geneeskunde (JNIV) Hanneke de Kruijff Juridisch medewerker (Federatie Medisch Specialisten)
Laura van Iersel Eva Hesius Hanneke de Kruijff  

12:50 Werken als anios

Tijdens deze workshop zullen we stilstaan bij de leuke maar ook spannende tijd als anios. Wat zijn de voor- en nadelen van het werken als anios? Hoe kies je waar je wilt solliciteren? Wat komt er kijken bij deze eerste baan en wat zijn wat ons betreft de gouden tips? Tijdens deze workshop is er voldoende ruimte voor het bespreken van jullie vragen/twijfels en zullen we onze persoonlijke ervaringen met jullie delen.

12:50 Ik volg deze ronde geen workshop

14:05 Pauze

Pasfoto Bernard Leenstra
Bernard Leenstra Oprichter Schok & Pomp, aios huisartsgeneeskunde (Schok & Pomp)
Bernard Leenstra  

14:30 Plenaire sessie: Dokter & Directeur; ondernemen naast de praktijk

Het op een voetstuk plaatsen van de gepromoveerde dokter is niet meer van deze tijd. De zorg heeft dringend behoefte aan visionairs, andersdenkenden en aanpakkers. 

Natuurlijk, het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek betekent per definitie dat nieuwe kennis - en daarmee nieuwe inzichten - worden ontwikkeld. Maar wetenschappelijk onderzoek alleen is niet genoeg om de zorg toekomstbestendig te maken. De in hoog tempo oplopende personeelstekorten, de vergrijzing en financiële schaarste kunnen niet allemaal opgelost worden met een randomized-controlled trial. 

Meer artsen zouden dan ook moeten overwegen te gaan ondernemen binnen de zorg. De uitdaging aangaan om een (‘out-of-the-box’) oplossing te bedenken voor een probleem dat vraagt om een pragmatische aanpak. Niet alleen is dat hard nodig, het is ook geweldig om te doen. Als ondernemer bepaal jij hoe en wanneer je welke koers gaat varen en met wie je wel en niet samenwerkt. Daarnaat zie je meteen het resultaat van hetgeen jij hebt bedacht. Maar hoe start je een onderneming? Hoe combineer je dit met de dagelijkse dokterspraktijk? En wat zijn de risico’s als het niet lukt?
Daarover vertelt Bernard Leenstra meer op 7 maart.
 

15:15 Workshopronde 3

Pasfoto Robinetta de Roode
Robinetta de Roode Adviseur gezondheidsrecht (KNMG)
Robinetta de Roode  

15:15 Alles over BIG

Wat speelt zich af tussen het halen van je bul en het starten met een baan? Alles over BIG-registraties en herregistraties komt in deze workshop voorbij. Daarnaast worden ook de ontwikkelingen op het gebied van voorbehouden handelingen en taakherschikking besproken. En hoe werkt het tuchtrecht nou precies? Dat weet je na het volgen van deze workshop!
Pasfoto Jelle Zwaag
Jelle Zwaag aios interne geneeskunde (Radboudumc) Nicolien van Vliet arts-onderzoeker (Promovendi Netwerk Nederland)
Jelle Zwaag Nicolien van Vliet  

15:15 De zin en onzin van promoveren

Doctor Dokter?! De meningen over promoverende medici lopen uiteen tussen “essentieel voor je ontwikkeling” en “ouderwetse en oneerlijke manier van selectie voor een vervolgopleiding”. Maar wat is nou waar? Nicolien en Jelle willen je in deze interactieve workshop kennis laten maken met de zin en onzin van een promotietraject. Welke vooroordelen zijn echt onzin? Wat doet een promovendus eigenlijk de hele dag? Wat zijn de voorwaarden om te promoveren? Wat draagt het bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Welke vaardigheden doe je op met een PhD traject?

Naast een klein aantal feiten en cijfers willen we vooral onze ervaringen en inzichten met jullie delen. Uiteraard worden jullie ook zelf aan het werk gezet! Na de workshop heb je een realistischer beeld van wat het betekent om te promoveren. We gaan je helpen met de vraag: wil ik ooit 'iets met onderzoek' doen?
Pasfoto Ramon van den Berg
Ramon van den Berg Senior adviseur opleiding (Federatie Medisch Specialisten)
Ramon van den Berg  

15:15 Hoe krijg ik die opleidingsplek?

Hoe kom je straks in opleiding en welke afwegingen laat je meespelen in wat voor jou hét specialisme is waarvoor je wilt kiezen? In deze workshop geeft Ramon van den Berg van de Federatie Medisch Specialisten je tips.
Pasfoto Moniek de Boer
Moniek de Boer Gynaecoloog, coach en trainer (Lemniscaap) Angelique van Dam Huisarts n.p., coach en supervisor/intervisor (Lemniscaap)
Moniek de Boer Angelique van Dam  

15:15 Medisch leiderschap

Hoe navigeer je als arts in onzekere situaties?
Medisch Leiderschap geeft iedere arts handvatten om met plezier te werken. En ook als a(n)ios gevoel van autonomie te ervaren. Medisch Leiderschap is dus niet alleen voorbehouden aan mensen in leidinggevende posities. Het begint met persoonlijk leiderschap: leidinggeven aan de moeilijkste persoon op aarde = jezelf! 

Deze workshop geeft je houvast in onzekere situaties: wanneer jij als (basis)arts beter weet wat er voor jou belangrijk is, kan je bewustere keuzes maken. We gaan samen aan de slag om je kernwaarden te vinden. Je gaat ervaren wat dit betekent en hoe je dat de volgende dag kunt gebruiken.
Workshops van Lemniscaap zijn altijd interactief en gebruiken moderne leertechnieken. Dit betekent ervaringsleren, waarbij ook andere bronnen van intelligentie worden benut, zoals humor, intuïtie en creativiteit.
Pasfoto Rob Koster
Rob Koster Onderhandelaar arbeidsvoorwaarden (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD))
Rob Koster  

15:15 Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden: hoe werkt dat?

Wat zijn verantwoorde arbeidstijden? Wat is gezond roosteren? En hoe zit het straks met je salarisperspectief? Daarmee houdt de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) zich dagelijks bezig. De LAD behartigt de belangen van zo’n 35.000 (aankomende) artsen die in loondienst werken.
Namens al die artsen en zorgprofessionals onderhandelt de LAD met andere werknemers- en werkgeversorganisaties over goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Hoe gaat dat in z'n werk, welke arbeidsvoorwaarden gelden voor jou als je als basisarts aan de slag gaat en waar heb je precies recht op? Waar moet je zelf eigenlijk op letten als je je eerst arbeidscontract aangaat? En kun je daarover onderhandelen? Tijdens deze workshop vertelt LAD-onderhandelaar Rob Koster je hoe onderhandelen in z'n werk gaat én hoe jij zelf slim kan onderhandelen.
Pasfoto Frederieke van Velzen
Frederieke van Velzen Online specialist (VvAA) Marthe Groenveld Studentadviseur (VvAA)
Frederieke van Velzen Marthe Groenveld  

15:15 Online profileren op LinkedIn

Dit is de tijd om je netwerk via LinkedIn te onderhouden en uit te breiden. Waarom? In de workshop ‘Online profileren op LinkedIn’ ervaar je in vogelvlucht wat LinkedIn jou tijdens de start van je carrière kan opleveren: nuttige kennis, positieve relaties en interessante wendingen. Wil je weten hoe je in kleine stappen je zichtbaarheid vergroot? Marthe Groenveld en Frederieke van Velzen, social media-experts van VvAA, vertellen je er meer over.
 
Pasfoto Monique Eland
Monique Eland (BKV Groep)
Monique Eland  

15:15 Sollicitatiecommissie gevraagd: neem plaats op de jurystoel

Wil jij eens aan de andere kant van de tafel zitten en zelf als jurylid tijdens een sollicitatieprocedure plaatsnemen? 
Dat kan tijdens de training van BKV! Hier nemen onze trainers je mee in de valkuilen en kansen die je op jouw carrièrepad gaat tegenkomen.

Kijk mee in het leven van een solliciterende basisarts. Hoe bereid je je voor op je sollicitatie? Hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt in de stapel? 
Je hebt maar één kans om een eerste indruk achter te laten. Welke eerste indruk kies jij? 
Pasfoto Ina Giesen
Ina Giesen Trainer/coach (Acts and Facts)
Ina Giesen  

15:15 Timemanagement (hoe houd je alle ballen in de lucht)

Hoe blijf je baas over je eigen kostbare tijd? In deze workshop over timemanagement leer je de belangrijkste tijdsverspillers in je werk kennen. Met deze kennis kan je je tijd beter plannen, je prioriteiten beter stellen en keuzes maken. Je krijgt allerlei praktische tips en adviezen om je tijd beter te sturen en te zorgen voor balans tussen patiëntenzorg en persoonlijke ontwikkeling.
 • Wat zijn tijdverspillers in je werk
 • Balans patiëntenzorg en persoonlijke ontwikkeling
 • Prioriteiten stellen. Tijd vrijmaken is keuzes maken
Pasfoto Laura van Iersel
Laura van Iersel Anios kindergeneeskunde (WKZ (UMCU)) Eva Hesius aios interne geneeskunde (JNIV) Hanneke de Kruijff Juridisch medewerker (Federatie Medisch Specialisten)
Laura van Iersel Eva Hesius Hanneke de Kruijff  

15:15 Werken als anios

Tijdens deze workshop zullen we stilstaan bij de leuke maar ook spannende tijd als anios. Wat zijn de voor- en nadelen van het werken als anios? Hoe kies je waar je wilt solliciteren? Wat komt er kijken bij deze eerste baan en wat zijn wat ons betreft de gouden tips? Tijdens deze workshop is er voldoende ruimte voor het bespreken van jullie vragen/twijfels en zullen we onze persoonlijke ervaringen met jullie delen.

15:15 Ik volg deze ronde geen workshop

16:30 Borrel